Wat is een energielabel (of Erp label)?
Ben jij je aan het oriënteren op een boiler of een andere verwarmingsoplossing, zoals een warmtepomp? Dan is het goed om ook de zuinigheid van het apparaat in je overweging mee te nemen. Want hoe zuiniger, hoe beter. Maar waar vind je deze informatie en hoe lees je die af? Lees gauw verder om hierachter te komen.
Wat is een energielabel?
Producten die energie gebruiken worden voorzien van een energielabel. Dit wordt ook wel een ErP label genoemd (Energy Related Products). Verwarmingstoestellen zoals boilers en warmtepompen hebben dus ook zo’n label. Hiermee kun je zien hoe zuinig het apparaat is in de werking.
Stel dat je een nieuwe boiler of warmtepomp wil kopen, dan kun je kijken naar de ErP richtlijnen. Daarmee kun je nagaan of het product die jij op het oog hebt veel of weinig energie verbruikt, en wel of niet belastend is voor het milieu.
De energielabels lopen van score A+++ tot en met score G. Hierbij is de eerste het meest duurzaam en de tweede het minst. Dus hoe zuiniger het apparaat is, hoe dichter de score tot de A+++ komt. Het is echter niet zo dat elk product van A+++ tot en met G loopt. Zo loopt de score van een conventionele boiler bijvoorbeeld van A+ tot en met F.
Zo ziet het energielabel eruit
Het type erngielabel hangt af van de warmtebron die het toestel in kwestie gebruikt. Op het energielabel vind je in ieder geval altijd de volgende informatie:
-
Warmwaterfunctie en capaciteit: aangegeven met de letter die bij het kraantje staat. Deze schaal loopt van 3XS (laag) naar XXL (hoog). In Nederland is L het meest gebruikelijk.
-
Energie-efficiëntie: uitgegaan van standaard omstandigheden. Voor warmtepompboilers bijvoorbeeld betekent dat bij zeven graden buitentemperatuur.
-
Energieverbruik: uitgedrukt in kWh en/of GJ. Er wordt altijd gekeken over de periode van een jaar.
-
Geluidsniveau: uitgedrukt in dB. Dit geeft aan hoe stil of luid het toestel is in werking.
Opties voor daluren: dit staat er alleen bij indien het van toepassing is. Is dat het geval, dan zie je een symbool met een klokje staan.
Een energielabel gaat altijd gepaard met een productkaart (product fiche). Op deze productkaart vind je extra informatie over de technische aspecten van het toestel. Je kunt deze kaart aanvragen in de winkel waar je jouw product aanschaft, of bij de website van de fabrikant. Daarnaast kun je hem ook vinden in de Europese EPREL-database.
Energielabel buffervat
Het kan zijn dat je ook nog een los buffervat wil aanschaffen. Hiermee sla je, dankzij het uitstekend geïsoleerde vat, warmte op voor later gebruik. Deze warmte is afkomstig uit andere bronnen. Belangrijk is om te weten dat ook dit toestel weer een eigen energielabel heeft. Omdat zo’n vat het water niet zelf verwarmt, wordt de energie-efficiëntie ervan bepaald aan de hand van het warmteverlies en de capaciteit van de tank.
Waarom kiezen voor een zuinig energielabel?
Er wordt geadviseerd om bij de aanschaf van een nieuwe verwarmingsoplossing goed te kijken naar het energielabel. De voornaamste reden hiervoor is om te kijken hoe zuinig het apparaat eigenlijk is. Maar waarom is het zo belangrijk om een toestel te kiezen met een zo zuinig mogelijk energielabel? Een aantal van de grootste redenen zijn:
-
Het is beter voor het milieu
-
Je bespaart op jouw eigen energiekosten
-
De kwaliteit en prestaties van het apparaat zijn beter
Verder maakt zo’n energielabel het ook makkelijker om de knoop door te hakken. Door te kijken welk label het zuinigst is, kun je eerder een keuze maken. Idealiter ga je natuurlijk voor het toestel met het meest voordelige label.
Subsidiemogelijkheden
Verwarmingsoplossingen met een zuiniger energielabel kunnen soms ook duurder zijn. Gelukkig bestaan er daarom verschillende subsidiemogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld subsidie aanvragen voor warmtepompboilers en zonneboilers. De hoeveelheid subsidie waar je voor in aanmerking komt hangt af van meerdere factoren. Het bedrag is dus niet voor iedereen hetzelfde. Verder kun je ook subsidie aanvragen voor het isoleren naar aanleiding van de aankoop van een warmtepomp- of zonneboiler.
Voor warmtepompen kun je ook verschillende subsidies aanvragen, waaronder de ISDE en lokale tegemoetkomingen. Daarnaast kun je ook een warmtepomp aanschaffen door gebruik te maken van jouw werknemersvoordelen. Hiermee profiteer je van tot wel 55% voordeel op de aanschaf van jouw warmtepomp.