(Hybride) warmtepomp

Een (hybride) warmtepomp helpt jou om jouw woning duurzaam te verwarmen waardoor je minder tot zelf geen gas meer vebruikt.

Wil jij nog meer informatie over een (hybride) warmtepomp, hoe deze werkt en welke verschillende soorten er zijn? Lees dan vooral verder!

Welke soorten verwarmingssystemen zijn er?

Zoals je verschillende soorten cv-ketels hebt, heb je ook verschillende soorten en uitvoeringen in warmteterugwinningsystemen. Zo heb je bijvoorbeeld de volgende soorten:

Hybride lucht-water warmtepomp met CV-ketel
Hybride ventilatielucht warmtepomp
Volledig elektrische lucht-water warmtepomp
Grond-water warmtepomp

Hybride lucht-water warmtepomp met CV-ketel

1. Buitenunit (zuigt lucht van buiten aan)
2. Binnenunit
3. CV-ketel
4. Radiatoren en/of vloerverwarming
5. (Warm) water

Hybride ventilatielucht warmtepomp

1. Ventilatielucht van binnen
2. Warmtepomp
3. CV-ketel
4. (Warm) water
5. Radiatoren en/of vloerverwarming

Volledig elektrische lucht-water warmtepomp

1. Buitenunit (zuigt lucht van buiten aan)
2. Warmtepomp
3. (Warm) water
4. Radiatoren en/of vloerverwarming

Grond-water warmtepomp

1. Bodemwarmte
2. Warmtepomp
3. (Warm) water

De hybride lucht – water warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht, het kan een combinatie zijn van een buitendeel en een binnendeel of enkel uit een buitendeel. De energie die de warmtepomp opwekt wordt gebruikt om het cv-water op te warmen wat zorgt voor de verwarming. De hybride lucht- water warmtepomp wordt gebruik voor de basis verwarming, als er op koude dagen meer verwarming nodig is dan zal de cv-ketel mee gaan draaien en doen zij het samen. De cv-ketel zorgt voor warm water. Verder is dit type erg makkelijk te plaatsen, en liggen de installatiekosten dus een stuk lager.

De hybride ventilatielucht warmtepomp vervangt de mechanische ventilatie en haalt warmte uit de lucht via de bestaande ventilatiekanalen dat wordt afgezogen uit de woonkamer, badkamer en toilet in jouw huis en verwarmt hiermee jouw huis. Deze warmtepomp met enkel een binnendeel kan het hele jaar door gebruikt worden en helpt de cv-ketel bij het warm houden van je huis. De energie uit de warme vervuilde lucht wordt gebruikt voor de verwarming. De afgekoelde en vervuilde lucht  via de speciale geïsoleerde afvoerbuis de huis uit geblazen.

Een all-electric lucht-warmtepomp zorgt voor zowel de verwarming als het warme tapwater en vervangt dus de cv-ketel en de gasaansluiting in je huis. De all-Electric warmtepomp zorgt dus 100% gasloos voor het verwarmen van je huis en het bereiden van warm water. Een volledig elektrische warmtepomp is uitermate geschikt voor als je huis super geïsoleerd is. De warmtepompen worden in monobloc uitvoering geïnstalleerd. Dit houdt in dat er maar één unit nodig is in plaats van twee.

De grond – water warmtepomp haalt warmte uit de bodem of het grondwater en zet dit om in een temperatuur die bruikbaar is voor de verwarming van jouw huis en water. Als je huis goed geïsoleerd is dan is de water-water warmtepomp een uitkomst omdat de warmtepomp met lage temperaturen hoeft te werken en dat de temperatuur uit de bodem constant rond de 12 graden Celsius ligt. Dit maakt het rendement van de water-water warmtepomp wat hoger dan andere warmtepompen, en zorgt dus voor minder energieverlies. Nadeel zijn de hoge kosten voor het boren van de bron.

Verschillende soorten warmtepompen

Welke warmtepomp het meest geschikt is voor jou, hangt af van jouw situatie. Woon je bijvoorbeeld in de nieuwbouw, dan kun je beter voor een ander soort warmtepomp kiezen dan wanneer je in de bestaande bouw woont.

Om er zeker van te zijn dat je de warmtepomp kiest die het beste bij jouw situatie past, is het belangrijk om wat meer te weten over elk type warmtepomp.

Voordelen warmtepompen

Bij Hybrigigant begrijpen wij als geen ander dat het aanschaffen van een warmtepomp niet zomaar iets is. Het is belangrijk om je goed in te lezen voordat je een warmtepomp aanschaft, wat logisch is! Daarom hebben wij een aantal voordelen van een warmtepomp uitgewerkt voor je. Veel lees plezier!

Energiebesparend

Energiebesparend

Helaas kost energie geld. Gelukkig zijn er duurzame en efficiënte oplossingen zoals de warmtepomp. Een warmtepomp is een geavanceerd systeem dat niet alleen bijdraagt aan een lagere CO2-uitsoot, maar ook aanzienlijke energiebesparingen oplevert.

In de praktijk is het lastig aan te geven hoeveel je gaat besparen, want dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van je woning, of je een nieuwbouw of bestaande woning hebt, de isolatiekwaliteit en het klimaat.

Je kan altijd contact opnemen met onze experts voor advies op maat.

Milieuvriendelijkheid

Milieuvriendelijk

Met een warmtepomp neem je een grote stap naar een groenere toekomst. Naast het energiebesparende aspect dragen warmtepompen ook bij aan de vermindering van de C02-uitstoot. In plaatst van fossiele brandstoffen te verbranden, maakt een warmtepomp gebruik van hernieuwbare energiebronnen, zoals de warmte in de buitenlucht, bodem of grondwater.

Combineer je dit met zonnepanelen dan haal je hier nog meer voordelen uit. Hierdoor draag je een extra steentje bij het verbeteren van het milieu en je bespaart nog meer op je energiekosten.

Levensduur van een (hybride) warmtepomp

Levensduur

De gemiddelde levensduur van een warmtepomp bedraagt ca. 15-20 jaar, ten opzichte van een traditionele CV-ketel is dit aanzienlijk hoog want dit zit rond de 8 jaar. Maar de levensduur is afhankelijk van het aantal draaiuren, de belasting, het aantal starts en stops en het onderhoud.

Rendement van Hybridegigant

Rendement

Er zijn verschillende types en groottes en daar hangt het rendement in combinatie met de woning ook van af. Het rendement van een warmtepomp scheelt dan ook enorm tussen een lucht-water hybride warmtepomp met cv-ketel, een hybride ventilatielucht uitvoering , een volledig elektrische lucht-water of grond-water warmtepomp.

Wat is het verschil met een gewone elektrische verwarming?

  • Met een elektrische verwarming is niet mogelijk om energie op te wekken en hierdoor is er slechts een maximum rendement van 100% haalbaar. Dat houdt in dat maximaal 100% van de elektriciteit die erin in gaat er ook weer uitkomt. Met een warmtepomp is dit een heel ander verhaal. Doordat de energie in de warmtepomp wordt gebruikt om andere energiebronnen aan te boren, kan er een positief rendement (meer dan 100%) behaald worden.  
Warmtepomp biedt comfort

Comfort

Dankzij de warmtepomp ervaar je een ongeëvenaard niveau van comfort in je huis. Door de technologieën en efficiënte werking zorgt een warmtepomp voor een aangenaam binnenklimaat.

Wat zijn nou precies de voordelen van een warmtepomp met betrekking tot comfort?

  • Het zorgt voor een gelijke verdeling van warmte;
  • Het zorgt voor een fijne zomer koeling;
  • De warmtepomp hoor niet, heeft een stille werking;
  • Luchtzuivering en vochtregulatie;
  • Het heeft een gebruiksvriendelijke bediening.

Kortom, met een warmtepomp kan je genieten.

Met een warmtepomp stijgt de waarde van jouw woning

Waardevermeerdering woning

Het installeren van een warmtepomp resulteert in een waardevermeerdering van je woning. Het biedt namelijk de potentiële kopers energiezuinigheid, lagere exploitatiekosten, een verbeterde Energie-Index (EI), en een duurzaam imago.

De EI is een maatstaf die aangeeft hoe energiezuinig een woning is. Een gunstige EI-score kan je woning nog aantrekkelijker maken voor kopers, want dit geeft aan dat de woning energiezuinig is en lagere energiekosten met zich meebrengt.

Warmtepomp subsidies

Subsidies

Het is mogelijk om een warmtepomp gefinancierd te krijgen door middel van een energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds en subsidies. De warmtepomp moet daarvoor wel aan bepaalde eisen voldoen.

Per 1 januari 2022 is de ISDE-subsidie (Investeringssubsidie duurzame energie) voor isolatiemaatregelen en (hybride) warmtepompen met een vermogen groter dan 1 kW verhoogd van 20% naar 30% van de gemiddelde totale investeringskosten.

Hoe hoog de subsidie is, hangt af van het soort apparaat en van het vermogen.

Snelle terugverdientijd bij een warmtepomp

Terugverdientijd

Het is lastig om een specifieke indicatie te geven, want dit hangt af van verschillende factoren. Het ligt natuurlijk aan welke type warmtepomp je hebt, wat je energieverbruik is en in wat voor type woning je woont. Maar de gemiddelde terugverdientijd zit tussen de 5 à 8 jaar.