Wat is een (hybride) warmtepomp?
Het doel van een (hybride) warmtepomp is de verduurzaming van woningen en gebouwen omdat er dan minder tot geen aardgas verbruikt wordt. Je wil jezelf natuurlijk goed voorbereiden op de overstap naar een warmtepomp. Lees daarom vooral verder, want wij leggen jou graag uit wat een (hybride) warmtepomp is, hoe deze verwarmingsoplossing werkt en welke soorten we kennen.
Wat is een warmtepomp?
Een warmtepomp verplaatst warmte van plek A naar plek B. Hij haalt namelijk warmte van buiten naar binnen en verwarmt hiermee de woning. De (hybride) warmtepomp werkt elektrisch en verbruikt dus geen gas. Je kunt het ook wel dé verwarmingsoplossing van de toekomst noemen, omdat hij steeds populairder wordt. Dit vanwege de vele voordelen voor het milieu en daarnaast de lagere energiekosten voor jou. Neem jij een warmtepomp in huis, dan verwarm je jouw woning dus veel duurzamer en goedkoper.
Hoe werkt een warmtepomp?
Een warmtepomp geeft dus warmte door van A naar B. Daarvoor onttrekt hij warmte uit de omgeving (buitenlucht), en geeft deze af aan de binnenruimte. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een airco. De airco doet namelijk hetzelfde, maar dan precies de andere kant op. Daarbij wordt de warmte juist onttrokken uit de binnenruimte en naar buiten afgevoerd. Maar met een warmtepomp zit je eigenlijk in alle seizoenen goed. Dit omdat je bepaalde warmtepompen beide kanten op kunt gebruiken. Warmte nodig in de koude wintermaanden? Thuis afkoelen tijdens een hittegolf? Deze verwarmingsoplossing maakt het allemaal mogelijk. Tot slot gebruik je de warmte van de warmtepomp voor verwarmingssystemen zoals radiatoren en vloerverwarming.
Welke soorten warmtepompen zijn er?
Net als verschillende soorten cv-ketels, bestaan er ook verschillende soorten warmtepompen. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet:
Hybride lucht – water warmtepomp met cv-ketel
De hybride lucht – water warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht. Dit type kan alleen een buitendeel hebben, of zowel een buitendeel als een binnendeel. De cv-ketel speelt hierbij nog steeds een rol. Met de opgewekte energie van de warmtepomp wordt namelijk het cv-water opgewarmd. Dit zorgt dus uiteindelijk voor de verwarming. Normaliter verzorgt de hybride lucht – water warmtepomp alle verwarming, maar op hele koude dagen springt de cv-ketel bij. Deze pomp is makkelijk te plaatsen, waardoor je minder kosten hebt aan de installatie.
Hybride ventilatielucht warmtepomp
De hybride ventilatielucht warmtepomp haalt warmte uit de lucht via bestaande ventilatiekanalen en verwarmt hiermee jouw woning. De energie uit die warme lucht wordt gebruikt voor de verwarming en de afgekoelde lucht wordt naar buiten afgevoerd. Dit type, dat enkel bestaat uit een binnendeel, is een vervanging voor de mechanische ventilatie. Verder gebruik je deze warmtepomp het hele jaar door, en helpt hij de cv-ketel bij het warm houden van jouw huis.
Volledig elektrische lucht – water warmtepomp
De volledig elektrische lucht – water warmtepomp werkt, zoals de naam al weggeeft, volledig op elektriciteit. De verwarming van jouw woning wordt dus in alle opzichten geregeld door deze warmtepomp. Van het verwarmen van je woning tot aan het water dat je gebruikt. De cv-ketel en gasaansluiting worden hiermee dus volledig vervangen. Dit type pomp is perfect voor goed geïsoleerde woningen. Verder wordt deze warmtepomp in monobloc uitvoering geïnstalleerd. Dit betekent dat je maar één unit hebt in plaats van twee.
Grond – water warmtepomp
De grond – water warmtepomp onttrekt warmte uit de bodem (of het grondwater) en brengt dit tot een temperatuur die bruikbaar is voor de verwarming van het huis en water. De temperatuur van de bodem ligt constant rond de 12 graden Celsius, waardoor dit type warmtepomp altijd even hard werkt om te verwarmen. Daardoor verbruikt hij relatief minder energie. Dit betekent dus dat je meer kunt besparen. Daarentegen zijn de kosten voor de installatie wel iets hoger.
Welke warmtepomp heb ik nodig?
Nu je meer weet over wat een (hybride) warmtepomp is en welke soorten er zijn, kun je gaan nadenken over welk type het beste bij jouw huishouden past. Welke warmtepomp bij jou past, is helemaal afhankelijk van jouw situatie en wensen. Wij begrijpen dat het soms lastig is om de knoop door te hakken. Aarzel daarom vooral niet om contact op te nemen met een van onze experts.
Wil je graag nog wat meer weten over duurzaamheid en warmtepompen in het algemeen? Neem dan eens een kijkje bij Energy Partner. Energy Partner is namelijk dé centrale plek waar je alle informatie rondom dit onderwerp kunt vinden!